donderdag 3 mei 2012

Infamous
Een mooie , vrolijke, verdrietige en ontroerende film.

Het verhaal gaat over de schrijver "Truman Capote" die een flamboyante persoonlijkheid is en in zijn vriendenkring graag gezien is. Met zijn hoge stemgeluid verteld hij de dames de laatste roddels van de stad.Hun mannen zagen in hem geen rivaal, integendeel, ze hingen ook aan zijn lippen wanneer hij annekdotes begon te vertellen over bevriende beroemdheden zoals "Bogy en Frank " ( Humphrey Bogart en Frank Sinatra).Maar op een dag in 1959 ziet hij een bericht in de New York Times staan over een vierdubbele moord in een dorp in Kansas. Samen met zijn jeugd vriendin Nellie Harper Lee neemt hij de trein naar het Kansas om dicht bij de bron van deze midsaad te zijn. Hij wilde weten hoe het kleine stadje daarmee om zou gaan . Zouden ze bang zijn, kwaad of achterdochtig jegens de mede stadsgenoten ? Wat zou de reden kunnen zijn voor deze vrezelijke daad? Wie waren de slachtoffers en waarom zijn zij uitgekozen? Hij wilde dit alles verwerken in zijn nieuwe boek. Niet wetende dat het 5 jaar zou duren voor er een einde aan dit verhaal zou komen.
Deze film gaat over de schrijver.Hij is zo levensecht neergezet door Toby Jones , dat hij er een oscar voor kreeg.
Maar nu over het boek "In cold blood"dat hij schreef.
Ik heb hem hier liggen . Het is een vertaling van Thérèse Cornips en de titel is "in Koelen Bloede".Ik heb hem in een adem uitgelezen. De schrijver had nooit een notitieboekje mee maar onthield alles wat er gezegd was. Hij wilde het op zijn eigen manier verwoorden.

Hij vertelde veel later dat nooit iemand zou weten wat hem het boek gekost had.Het had hem geraakt tot in het merg van zijn botten.
Maar niet lang na de executies lag het boek in de winkel.Hij kreeg juichende kritieken .
Toch werd hem zijn schrijversvrijheid natuurlijk niet door iedereen in dank afgenomen. Personen die zichzelf net herkennen in hetgeen hij over ze schreef.
Hij wilde dat de daders niet als monsters laten overkomen, maar als mensen , met al hun verdriet en problemen. De een had ooit een ernstig auto ongeluk gehad waarbij zijn hersenen misschien beschadigd werden. De ander had een naar leven achter de rug.In andere omstandigheden waren ze misschien wel ingenieur geworden en brave huisvaders.( Perry en ook Dick waren erg intellegent.)

De schrijver had een groot uithoudingsvermogen. 5 Jaar lang bezocht hij ze, of schreef ze. 5 jaar lang bezig met dat ene boek. Het duurde 3 dagen met de trein wanneer hij ze bezoeken wilde.
Het boek is de moeite waard en de film zeer zeker ook.