vrijdag 10 mei 2013

De koolmees .

Het is zover, er broedt een koolmees in ons nestkastje. Niets bijzonders eigenlijk, maar deze keer ben ik toch iets meer te weten gekomen.
Ook wij wilden graag eens in het kastje kijken zonder de vogeltjes te storen. Dus we kochten een heel mooi kastje. Meer voor ons geluk dan voor de vogeltjes, die hebben geen voorkeur , alleen in de grote van de opening.
We gingen dit keer verder. Er moest een camera in en de beelden moesten te zien zijn op onze IPhone. Dus het was een hele installatie. Alles hing klaar. Er werd veel door ons gekeken en op zekere avond sliep er opeens een koolmeesje, helemaal in zijn eentje, opgerold als een egel in het nestkastje. Wat gezellig. De andere koolmees sliep misschien in het andere nestkastje zonder camera , maar wel met een deurtje waar plexiglas achter zat. Mochten er jongen in zitten , dan konden we toch eens kijken.
Dus, de koolmees slaapt apart in een leeg nestkastje. Wanneer de zon onder gaat kruipt hij erin en wanneer de zon op komt gaat hij weer buiten aan de slag. Overdag zoeken de 2 geliefden elkaar op en bouwen samen aan een nest in het plexiglas kastje. Maar het was af en toe nog steenkoud en het vrouwtje wach op warmer weer, zodat ze de jongen kleine insecten kan voeren.
Helaas werd het camera nestkastje maar 2 keer als overnachting gebruikt. Wellicht was het toch irritant dat er een lampje brandde gedurende de nacht, anders zien we niets. Een infrarode camera zat er niet in. Maar op 23 april zag ik ze buiten in een boom paren en op 1 mei zag ik ze samen uit het plexiglas kastje komen. Het eitje was gelegd. Ze gaat er dan 24 dagen op zitten. Ik dacht dat het mannetje haar af en toe iets lekkers zou brengen , maar nee hoor. Na enkele uren lossen ze elkaar af. Dan zoekt het vrouwtje zelf haar kostje bij elkaar.
Bovendien heb ik van horen zeggen dat het mannetje koolmees er meer vrouwtjes op na kan houden, maar de onze niet hoor. Nu maar eens 3 weken afwachten .