zondag 24 februari 2013

Ont-moeten
Het is 7 uur en het is zondag. Waarom zit ik hier al zo vroeg in een koude keuken en lig ik niet in mijn warme bed.
De oorzaak was het geblaf van onze hond Jasper.

Hij is nu 10 jaar en heeft in die 10 jaar nauwelijks geblaft. Het is dus nodig dat er iemand gaat kijken wat er gaande is. "Honger"was de boodschap. Nou, daar kon ik wel wat aan doen, dan even naar buiten de tuin in en daarna viel hij meteen weer tevreden in slaap. Hij weet dat het nog te vroeg is voor de boswandeling.


De radio staat zachtjes aan  en er is een interessant programma met schrijfster Michelle van Dusseldorp.Zij komt uit Nieuw Zeeland en is getrouwd in dat land met een Nederlander. Uiteindelijk wilden ze alle twee met hun 3 kinderen naar Nederland emigreren. Dat hoor je wel vaker maar dan vanuit het drukke en volle Nederland naar daar.
Zij verteld over de verschillen van deze 2 landen. Het opvallendste dat haar opviel was de hoeveelheid mensen in Nederland met een Burn-out.Dat hoorde je in Nieuw-Zeeland niet. Volgens haar ligt de grondslag van dit fenomeen aan het vele "moeten".Men moet naar al de verjaardagen van familie en vrienden, men moet sociaal zijn en veel contacten onderhouden, men moet op facebook zitten, men moet naar de sportschool, men moet dat af maken waar je mee bent begonnen enz. De mensen in Nederland zijn hard voor zichzelf. In Nieuw-Zeeland wil men op de eerste plaats gelukkig zijn . Lukt iets totaal niet, dan stopt men ermee. Ze geven elkaar ook veel complimenten en wijzen niet alleen naar de fouten van elkaar. Mooi . Daar moet ik allemaal aan denken. De mensen zijn er vrolijker en spreken elkaar snel aan, maar niet op een opdringerige manier.
Haar remedie is dan ook :    Ga ont-moeten.
Raar woord eigenlijk. Ik ontmoet een vriend en ik wil niets "moeten".
Ze heeft een boek geschreven met de titel "Ik kan veranderen". Dat geeft hoop, zegt ze. Dat het kan.
Lijkt me een interessant boek. Bekijk je situatie van je leven eens anders . Ook ik had eens een burn-out. Eigenlijk moet je zeggen dat burn-out was. Ik moest in die tijd een half jaar hormoon tabletten slikken en dan kan het dat je overspannen wordt daardoor.
Ik wilde daar zelf zien uit te komen en kreeg van mijn bedrijfsarts een boek als tip. Het was "niet morgen maar nu" van Dr. Dyer. Het boek las heel makkelijk , er zat veel humor in en het hielp mij
enorm om met mijn burn-out om te gaan en met mijn leven daarna.Ga niet zitten afwachten. Ben de burn-out voor en lees er eens over. Misschien is het tijd voor het boek van Dyer of van Michelle van Duseldorp.Of begin gewoon met ont-moeten. Blijf vooral bij je eigen"ik". Doe je niet anders voor.Ben jezelf. Allemaal dingen die je gemoedstoestand zullen verbeteren.Ik heb het boek niet gelezen van Michelle, maar mij leek het wel interessant.

Zo, Jasper zijn geduld wordt beloond. We gaan aan de boswandeling beginnen.Geen opmerkingen: